יום שלישי, 28 בנובמבר 2017

רצונותיו של האדם- האם תמיד מתממשים- בעין התנ"ך?/ מאמר מאת: אהובה קליין


 רצונותיו  של האדם - האם תמיד מתממשים?- בעין התנ"ך.

מאת: אהובה קליין.

קורה לנו שאנחנו מתכננים תכניות והן לא יוצאות  לפועל, או  שהן מתממשות  לאחר  זמן - נגד רצוננו ! החיים הם דינאמיים - דוגמת הים הגדול שגליו אינם פוסקים לעולם, אלא שיש ימים שהגלים  רגועים, אך מנגד ישנם ימים שהגלים סוערים ואף מסכנים חיי אדם.

כך , גם חיינו מתנהלים  מאז ומעולם, על פי תוכנית אלוקית - והאדם המציב לעצמו מטרות איננו יודע מראש – כיצד  ובאיזה אופן ישיג את התכלית בחייו.

על כך אומר דוד המלך:"....יְהוָה חֲקַרְתַּנִי, וַתֵּדָע.

 אַתָּה יָדַעְתָּ, שִׁבְתִּי וְקוּמִי;   בַּנְתָּה לְרֵעִי, מֵרָחוֹק.

אָרְחִי וְרִבְעִי זֵרִיתָ;    וְכָל-דְּרָכַי הִסְכַּנְתָּה.

 כִּי אֵין מִלָּה, בִּלְשׁוֹנִי;    הֵן יְהוָה, יָדַעְתָּ כֻלָּהּ.

 אָחוֹר וָקֶדֶם צַרְתָּנִי;    וַתָּשֶׁת עָלַי כַּפֶּכָה -

 פלאיה (פְּלִיאָה)  דַעַת מִמֶּנִּי" [תהלים קל"ט, א- ו]-

כוונת דוד המלך: אלוקים יודע על האדם הכול , אפילו את המילים שהוא יגיד בעתיד בכל הזמנים.

אותו רעיון  אומר שלמה המלך: "רַבּוֹת מַחֲשָׁבוֹת בְּלֶב אִישׁ וַעֲצַת יְהוָה הִיא תָקוּם". [משלי, י"ט, כ"א]

דוגמא נוספת: יעקב רצה לשבת בשלווה והנה קופץ עליו רוגזו של יוסף          מתברר על פי רש"י: כי כשהצדיקים שואפים לשבת בשלוה בעולם הזה ,  אומר להם ה' : אינכם מסתפקים במנוחה המובטחת  לכם בעולם הבא ? ואתם מבקשים  לנוח בעולם הזה?

חז"ל מפרשים: יעקב בניגוד לאברהם ויצחק - שחייהם היו יחסית שקטים ורגועים –עבר חיים של תלאות ומאבקים. חכמי המדרש  ביטאו את המציאות הקשה הזו על הכתוב בספר איוב [ג, כ"ו]: "לא שלוותי, ולא שקטתי, ולא נחתי, ויבוא רוגז"

ההסבר:

 "לא שלוותי"- מעשיו.

"ולא שקטתי"- מלבן .

"ולא נחתי"- מדינה.

"ויבוא רוגז" - מיוסף.

הצרה הגדולה ביותר הייתה:  צרת יוסף  שהיא נמשכה זמן רב, יעקב נתבשר בידיעה הקשה: "טרוף טורף יוסף" [בראשית ל"ז, ל"ג] תקופה ארוכה עברה על יעקב בייסורים קשים. הוא היה משוכנע שיוסף נטרף על ידי חיה רעה.

במסכת מגילה [י"ז, ע"א] חז"ל מדגישים: כי יוסף היה מנותק מאביו במשך 22 שנה  [מגיל שבע עשרה עד גיל שלושים ותשע] והדבר מקביל להיעדרותו של יעקב מאביו למשך עשרים ושתיים שנה.

חז"ל רואים בכך עונש: מידה כנגד מידה. היות ובתקופה זו יעקב לא קיים מצוות כיבוד הורים, לכן נענש בכך שיוסף ,בנו האהוב,לא עסק בכיבוד הורים  מספר  זהה של שנים.

על פי המדרש: כל מקום שנאמר: "וישב" אינו, אלא לשון  צער.

דוגמאות:




ציורי תנ"ך/ עגל הזהב/ ציירה: אהובה קליין(c) [שמן על בד]


א] בהתנהגות העם במעשה חטא  העגל  נאמר: "וישב העם לאכול ושתו ויקומו לצחק"
[שמות ל"ב, ו]

ב] התנהגות  אחי יוסף בזמן השלכתו לבור: "וישבו לאכול לחם ויישאו עיניהם, ויראו.."    [בראשית ל"ז, כ"ה]

ג] "וישב ישראל בשיטים ויחל לזנות .." [במדבר כ"ה]

אף כאן, יעקב מבקש לשבת בשלווה ,מיד קפץ עליו רוגזו של יוסף. יעקב ראה את האלופים  של עשיו נתיירא וחשב: מי יכול לעמוד כנגד כל אלה?

למה הדבר  דומה ?  למשל : גמלים היו עמוסים קש ,עמד הצורף ושאל- היכן ניתן לאכסן את כל הקש הזה? שמע זאת פיקח אחד ענה לו: מה אתה כל כך מתפלא? ניצוץ אחד - יכול לחסל את כל הקש הזה .

והנמשל: כאשר יעקב ראה את האלופים שיצאו מעשיו, נתיירא, אמר לו הקב"ה: ניצוץ אחד שלך יכלה אותם, כמו שנאמר:" והיה בית יעקב אש ובית יוסף להבה ובית עשיו לקש ודלקו בהם ואכלום" [עובדיה א']

לאור האמור לעיל, עלינו להציב מטרות בחיינו ולפעול למען  השגתן  - מתוך אמונה בה' ודבקות בתורה הקדושה ומתוך אמונה שהכול נעשה לטובה.

 כדברי דוד המלך: " אַשְׁרֵי הָאִישׁ.......... בְּתוֹרַת יְהוָה, חֶפְצוֹ;    וּבְתוֹרָתוֹ יֶהְגֶּה, יוֹמָם וָלָיְלָה.   וְהָיָה--    כְּעֵץ, שָׁתוּל עַל-פַּלְגֵי- מָיִם: אֲשֶׁר פִּרְיוֹ, יִתֵּן בְּעִתּוֹ--וְעָלֵהוּ לֹא-יִבּוֹל;  וְכֹל אֲשֶׁר-יַעֲשֶׂה יַצְלִיחַ"

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה